Sölvesborgs kommun

Yrkesutbildningar

Bilden visar lärare och elever i klassrum.

Lärarledd undervisning i klassrum. Foto: Sölvesborgs kommun.

Det finns en mängd olika yrkesutbildningar som är möjliga att läsa inom Vuxenutbildningen. I Sölvesborg har vi en omtyckt utbildning inom svetsning som hjälper till att fylla den ökande efterfrågan på skickliga svetsare. Det finns även möjlighet att läsa utbildningar på distans och i andra kommuner.

Yrkesutbildningar finns både som skolbaserade yrkesutbildningar och arbetsplatsbaserade lärlingsutbildningar där du spenderar majoriteten av din tid på ett företag och ute på arbetsplatsen. Oavsett vad du är intresserad av så ansöker du alltid yrkesutbildningar hos din hemkommun.

Tänk på att Vuxenutbildningen har en lagstadgad prioritering där det är behovet av utbildning som avgör om du blir beviljad utbildning. Det är därför viktigt att du i din ansökan skriver varför du behöver läsa en yrkesutbildning.

En kille svetsar

Gör ett studiebesök hos oss.

Yrkesutbildning Svetsare

För dig som vill arbeta inom tillverkningsindustrin som svetsare erbjuder vi en grundläggande yrkesutbildning i kombination med en lärlingsutbildning. Det finns flera olika inriktningar och valmöjligheter inom yrket såsom konstruktionssvetsare, reparationssvetsare och industrisvetsare.

Den svetsande industrin i vår region söker kontinuerligt duktiga medarbetare. För att klara den ökande efterfrågan erbjuds många av våra lärlingar en anställning på det företag där lärlingsutbildningen har genomförts. Vårt välfungerande samarbete med företagen inom tillverkningsindustrin ger dig möjlighet att hitta rätt i ditt yrkesval samtidigt som det matchar företagens behov av rekrytering.

Innan du påbörjar utbildningen vill vi att du gör ett studiebesök hos oss. På studiebesöket vill vi informera om utbildningens uppbyggnad och innehåll. Du får också under studiebesöket möjlighet att ta reda på om utbildningen och yrket passar dig.

Utbildningens upplägg

  • Utbildningen startar med en orienteringskurs på 200 poäng där du får möjlighet att prova på olika arbetsmoment inom utbildningen. Efter orienteringskursen är målet att du ska fortsätta dina studier på ett företag som lärling. På företaget får du vägledning av en eller flera handledare. Din lärare följer upp hur det går för dig genom återkommande arbetsplatsbesök.
  • Utbildningens omfattning kan variera mellan 800 – 1600 poäng beroende på din individuella studieplan. Den individuella studieplanen anpassas efter de möjligheter som finns på din lärlingsplats, arbetsmarknadens behov och dina egna intressen.
  • Lärlingsutbildningen kan pågå upp till två år och minst 70 % av utbildningen sker ute på arbetsplatsen. Du kan komplettera utbildningen inom svets med kurs i till exempel matematik, engelska, svenska eller studera på arbetsplatsen till 100 %.
Ett stort ljust och luftigt rum med nya möbler, två killar sitter vid ett bord och studerar.

Studierum på Tekniskt Lärcentrum.

Glenn Ernström är lärare på yrkesvux och samordnare för lärlingsutbildningen.

Ansökan till svetsutbildning

Vi har kontinuerligt intag till svets. Det betyder att det går att starta utbildningen året runt så länge vi har en ledig plats.

Innan du ansöker vill vi att du kommer till oss på ett studiebesök.

Film

En av våra elever på Vuxenutbildningen i Sölvesborg har gjort en film om vår svetsutbildning och hans erfarenheter hos oss. Titta gärna på filmen nedan för att få in en inblick i hans val av utbildning och de erfarenheter han fått genom svetsutbildningen.

Filmproduktion: Joakim Paulrud, 2022.

Yrkesutbildningar på distans och i andra kommuner

Vi har avtal med NTI skolan som har yrkesutbildningar på distans till bland annat Undersköterska, Barnskötare, Administratör, Nätverkstekniker, etc. Du kan läsa mer om hur det fungerar att läsa på distans hos NTI och vilka utbildningar de har på deras webbplats.
Länk » www.nti.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du har även möjlighet att ansöka till yrkesutbildningar i andra kommuner än din hemkommun. Om du bor i Sölvesborgs kommun ansöker du ändå utbildningen hos oss. Vi behandlar din ansökan och skickar den till den kommun som anordnar utbildning du vill läsa. De närliggande kommunerna som har flest yrkesutbildningar är Kristianstad, Karlshamn och Olofström så besök gärna deras hemsidor för att se vilka yrkesutbildningar som finns i närområdet.

Ansökan till yrkesutbildning

Vill du ansöka till vår yrkesutbildning? Du ansöker du digitalt via vår e-tjänst.
Länk till E-tjänst » Ansök till våra grundläggande och gymnasiala kurser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan ansöka året om, men de flesta kurser och utbildningar startar i januari och augusti med ansökningsperiod i maj och november. Mer information hittar du under den specifika kurs eller utbildning som du önskar studera.

För dig som vill studera i en annan kommun

Om du vill studera en yrkesutbildning i en annan kommun än den du bor i behöver du din hemkommuns beviljande. Det kan ta tid att få din ansökan godkänd och därför rekommenderar vi dig att söka utbildningen i din hemkommun i god tid innan sista ansökningsdatum.

Gränslöst Framtidskortet

Prova gärna att göra Framtidskortet, ett webbaserat verktyg om de yrkesutbildningar som finns i närområdet och om lite annat som t.ex. värderingar och validering.

Hitta till oss

Vill du besöka vår verksamhet, hittar du oss på Tekniskt Lärcentrum (TLC), Skånevägen 21 i Sölvesborg.

En rosaröd tegelbyggnad på Skånevägen i Sölvesborg.

Vuxenutbildningen, Skånevägen i Sölvesborg.

Entré till Vuxenutbildningen.

EU-finansiering av yrkesutbildningarna

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Utbildning och barnomsorg