Sölvesborgs kommun

Stöd till familj, barn och ungdom

Barn och ungdomar i Sölvesborgs kommun har rätt till att få både stöd och hjälp, om det behövs.

Det finns tillfällen då familjer kan behöva en utomståendes stöd för att klara av vardagen. Det kan bero på att familjen genomgår en svår skilsmässa eller separation, att det finns hot och våld inom familjen eller att någon av familjemedlemmarna har drabbats av sjukdom.

Sölvesborgs kommun erbjuder stöd av olika karaktär till de familjer som behöver särskild hjälp eller vägledning för att göra vardagen mer hanterlig. Stödet kommer från verksamheterna:

Barn- och familjegruppen

Barn och familjegruppen på Sölvesborgs kommun arbetar med olika förebyggande insatser hos barn och ungdomar. Du som behöver stöd kan vända dig till barn- och familjegruppen som erbjuder:

  • stödsamtal
  • familjebehandling
  • kontaktperson
  • kontaktfamilj
  • familjehem
  • behandlingshem

Familjerådgivning

Verksamheten Cura Individutveckling erbjuder kostnadsfri familjerådgivning till dig som har relationsproblem och är i behov av att träffa en neutral samtalspart. Cura Individutveckling har två stycken familjerådgivare som är till för alla, oavsett om du ingår i ett par, en familj eller är ensamstående.

Genom familjerådgivning kan du få hjälp med att kommunicera och påbörja en förändring i din relation. Familjerådgivarna har tystnadsplikt och du som är i behov av rådgivning har möjlighet att vara anonym.

För mer information, besök Cura Individutvecklings hemsida om familjerådgivning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

En ung tjej klädd i en blå skjorta och långt brunt lockigt hår håller en mobiltelefon i handen.

Du kan också vända dig direkt till andra organisationer eller myndigheter. Foto: Pixabay

Svenska stödlinjer

I Sverige finns det många organisationer som erbjuder råd och stöd över chatt, mejl, samtal eller IRL. Nedan finns en sammanställd lista över svenska stödlinjer dit du kan vända dig, du behöver aldrig berätta vem du är om du inte vill, och det kostar ingenting. 

BRIS

Bris ger stöd över telefon, chatt eller mejl där du som är upp till 18 år själv väljer vad du vill prata om med en kurator. Det kan handla om saker du själv varit med om eller undrar över, men det kan också handla om någon som står dig nära. Öppet varje dag, året runt.
Länk till BRIS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ellencentret

Erbjuder stöd och information för dig mellan 15—25 år som har erfarenhet av sex mot ersättning, sex som självskadebeteende, så kallad ”sugardejting” eller erfarenhet av att bli såld av andra.
Länk till Ellencentret Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

TRIS

Tris arbetar mot hedersrelaterat våld och förtryck och erbjuder stöd till dig som känner dig begränsad av din familj eller släkt, eller till dig som bara behöver prata med någon som förstår din situation.
Länk till TRIS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Maskrosbarn

Är du 13—19 år gammal och har en förälder som har ett missbruk, mår psykiskt dåligt eller utsätter dig för våld? Hos Maskrosbarn kan du få stöd av vuxna som vet hur det känns.
Länk till Maskrosbarn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kärleken är fri

Prata med Rädda Barnens verksamhet Kärleken är fri genom anonym chatt eller mejl. De som svarar har kunskap om hedersrelaterat förtryck och våld.
Länk till Kärleken är fri Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Brottsofferjouren

Brottsofferjouren ger stöd till brottsutsatta, vittnen och anhöriga. Det spelar ingen roll vem du är eller vilket brott du har utsatts för, eller om du är osäker på om det du har utsatts för är ett brott.
Länk till brottsofferjouren Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Novahuset

Erbjuder stöd och rådgivning till personer som har blivit utsatta för någon form av sexuellt våld, oavsett om övergreppet har skett online eller offline.
Länk till Novahuset Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Storasyster

Storasyster erbjuder stöd till dig som blivit utsatt för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. De erbjuder bland annat chatt, samtalsstöd, samtalsgrupper, juridiskt stöd och medföljning.
Länk till Storasyster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Unga relationer

Stöd och information för dig under 20 år som blir utsatt för våld i din relation eller är den som utsätter. Eller om du är kompis till någon om utsätter/utsätts. Chatten är anonym och öppen varje kväll kl 20—22.
Länk till Unga relationer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

BOUJT

BOUJT - Barn- och Ungdomsjour på teckenspråk! Sveriges enda barn- och ungdomsjour som riktar sig till döva och hörselskadade barn och ungdomar över hela landet. De stöttar, peppar och syssnar och erbjuder stödsamtal med utbildade syssnare. Du kan också mejla och ställa frågor.
Länk till BOUJT Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Killfrågor

På Killfrågor kan du chatta med någon som lyssnar, stöttar och peppar. Inga funderingar är för stora eller små. Vanliga ämnen i chatten är kärlek, kompisar ensamhet, sex, kropp, våld, föräldrar och dataspel.
Länk till Killfrågor. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rädda Barnens orostelefon om radikalisering

Hit kan du ringa om du är orolig över att någon i din närhet håller på att radikaliseras. Du kan även få hjälp om det gäller dig själv. Orostelefonen drivs av Rädda barnen. De som svarar kan ge dig råd och stöd oavsett din ålder eller åldern på den som oron gäller. Telefon: 020-100 200.
Länk till Rädda Barnens Orostelefon Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Omsorg och stöd