Sölvesborgs kommun

Kombimodellen - studera till lärare med lön

Maja i klassrum

Maja Lundgren, Möllebacksskolan

Sölvesborgs kommun erbjuder en unik möjlighet att studera till lärare och samtidigt få lön. Under vår arbetsplatsintegrerade lärarutbildning (APILU) studerar du till lärare på Högskolan i Kristianstad, samtidigt som du tillämpar dina kunskaper genom att arbeta som lärare i en av Sölvesborgs kommuns skolor. Ansök senast 15 mars.

Kombinera studier med arbete i någon av våra skolor

Genom den så kallade Kombimodellen erbjuder vi ett begränsat antal lärarstudenter möjligheten att kombinera sina studier med arbete. Denna arbetsplatsintegrerade lärarutbildning kombinerar en anställning som lärare i någon av Sölvesborg kommuns skolor med lärarstudier på Högskolan Kristianstad under fem års tid.

I år erbjuder Sölvesborgs kommun en plats för Grundlärarutbildningen åk 4-6 och en plats för Ämneslärarutbildningen åk 7-9.

Maja Lundgren

Maja Lundgren har arbetat på Möllebacksskolan i Sölvesborgs kommun på 50%, samtidigt som hon studerat till grundlärare åk 4-6 på Högskolan i Kristianstad på 75%. Maja var en av de första studenterna som påbörjade Kombimodellen.
Se en kort intervjufilm med Maja.

Studera grundlärarutbildning åk 4-6

Grundlärarutbildningen för årskurs 4-6 innebär studier på 75 procent och arbete på 50 procent varav 40 procent är schemalagd tid och 10 procent självstudier. Utbildningen omfattar 240 högskolepoäng och ger dig behörighet att undervisa i grundskolans åk 4–6 i ämnena svenska, engelska, matematik samt biologi, fysik, kemi och teknik.
» Läs mer på Hkr.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Studera ämneslärarutbildningen åk 7-9

Ämneslärarutbildningen för årskurs 7–9 innebär studier på 125 procent under första året och utbildningens andra år kombinerar du både studier på 75 procent med arbete på 50 procent varav 40 procent är schemalagd tid och 10 procent självstudier. Utbildningen omfattar 270 högskolepoäng och ger dig behörighet att undervisa i grundskolans åk 7-9 i matematik, fysik och kemi.
» Läs mer på hkr.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Fördelarna med kombimodellen

  • Du får möjlighet att finansiera dina lärarstudier genom månadslön under hela året, även under lov, samt genom möjligheten att ansöka om studiestöd från CSN.
  • Du får en mentor som stödjer dig i din utveckling som lärare.
  • Du ges möjlighet att tillämpa och fördjupa dina kunskaper i skolan, samtidigt som du tar med dig dina erfarenheter från arbetet som lärare till studierna.

Så fungerar det

Du kombinerar en anställning som lärare i en av Sölvesborgs kommuns skolor med studier på Högskolan Kristianstad under fem år.

Sölvesborgs kommun tillämpar individuell lönesättning och du får månadslön för 50 procent arbete. Du kan även ansöka om studiestöd från CSN.

Du får en anställning i Sölvesborgs kommun och intentionen är att man ska stanna kvar på samma skola under studietiden. Du får ett nytt anställningsavtal varje år, under förutsättning att du klarar dina studier vid högskolan.

Antagning och rekrytering sker under våren 2024

Du kan ansöka mellan den 15 februari - 15 mars 2024.

Du måste göra två ansökningar:

Observera att du behöver göra din ansökan i två steg. Du behöver göra en ansökan till oss på Sölvesborgs kommun, och en ansökan till Högskolan Kristianstad.

Steg 1 – ansökan till tjänst i Sölvesborgs kommun

Arbetet söker du via sidan; Offentliga jobb, Platsbanken eller Sölvesborgs hemsida under Lediga Jobb. Bifoga ditt CV och personligt brev.
Ansökan är öppen 15 februari - 15 mars 2024.

Steg 2 – ansökan till utbildningen på Högskolan Kristianstad

Utbildningen söker du via Högskolan Kristianstads hemsida. På högskolans hemsida väljer du den anmälan som gäller för Sölvesborg, om det är här du önskar arbeta. Läs mer på Högskolan Kristianstads hemsida.
Ansökan är öppen 15 februari - 15 mars 2024.

Kontakt vid frågor

Utbildningen

Om du har frågor gällande utbildningen ska du kontakta Högskolan Kristianstad.
E-post: info@hkr.se

Lärararbetet eller anställning

Om du har frågor kring arbetet eller anställning ska du kontakta oss, uppgifter hittar du nedan.

Kristina Eriksson, samordnare
E-post: kristina.eriksson@solvesborg.se

Per Theorin, verksamhetschef skola och förskola
E-post: per.theorin@solvesborg.se

Ett samarbete

Det är Högskolan Kristianstad och kommuner i Skåne, Småland och Blekinge som tillsammans har tagit fram detta utbildnings- och arbetskoncept där du erbjuds en unik möjlighet att läsa till lärare med månadslön. Kombimodellen är framtagen för att säkra framtida arbetskraft, därav varierar antalet platser och utbildningskombinationer med åren.

Intervjuer med studenter

De bästa stunderna är när eleverna lär sig nya saker"

Student två dagar i veckan. Lärare tre dagar i veckan. Den kombinationen fungerar fint för 40-årige Pontus Gren. ”Man blir ju bättre och bättre ju mer man praktiserar”, säger studenten som snart blir fullfjädrad ämneslärare i matematik, kemi och fysik.
Läs hela intervjun med Pontus Gren som är på Kallingeskolan och läser inriktningen åk 7-9.
» Länk till intervju Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Detta är ett av de bästa beslut jag tagit i livet!”

Till sommaren tar Kay Lagercrantz sin lärarexamen. Som student på den arbetsplatsintegrerade lärarutbildningen har hon arbetat i skolan parallellt med studierna. Detta är ett upplägg som skapar kompetenta och hållbara lärare, menar de ansvariga på Högskolan Kristianstad.
Läs hela intervjun med Kay Lagercrantz som är på Ättekullaskolan och läser inriktningen åk 4-6.
» Länk till intervju Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ung kvinna i 20-årsåldern

Kay Lagercrantz. Foto: HKR.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut