Elitfotbollsgymnasiet

Elitfotbollsgymnasium

Furulundsskolan har sedan 2011 bedrivit elitfotbollsgymnasium i samarbete med Mjällby AIF. Organisationen för fotbollsgymnasier ändrades vid denna tid och Svenska fotbollsförbundet utsåg, tillsammans med Blekinge FF och Skolverket, Furulundsskolan som anordnare av Nationell Idrottsutbildning (NIU). Utbildningen är den enda i sitt slag i Blekinge och har 22 utbildningsplatser per år.

Programutbud

Du kan kombinera Elitfotbollsgymnasium med följande program:
Barn- och Fritidsprogrammet (BF)
Ekonomiprogrammet (EK)
Naturvetenskapsprogrammet (NA)
Samhällsvetenskapsprogrammet (SA)

Ansökan

Ansökan till Elitfotbollsgymnasiet sker senast den 1/12 via SvFF:s gemensamma ansökningsportal, länk till höger.

Antagning

En uttagningskommitté med representanter från Furulundsskolan, Blekinge FF och Mjällby AIF kommer att ansvara för uttagningen. Uttagningen görs efter fotbollsmeriter och bedömning av vilka som har störst chans att tillgodogöra sig utbildningen och har störst chans att nå nationell elit.

Varje läsår rekryteras 22 elever till Elitfotbollsgymnasiet i Sölvesborg. Sökbilden avgör könsfördelningen vid antagningen av elever, 70/30 herr/dam är fotbollens fördelning i riket och ska eftersträvas. Men det är alltså de 22 mest talangfulla fotbollsspelarna som skall beredas plats oavsett kön. För att bli antagen till Elitfotbollsgymnasiet måste du även blivit antagen till det program du söker. Tänk på att om du ej kommer in på fotbollsutbildningen har du ändå ditt programval kvar.

Viktiga datum 2020/2021

Ons 11/11

Prova-på-dag med information för spelare och föräldrar.
Detta är en chans för spelare att visa upp sig. Här sker en viss bedömning inför framtida uttagning.

Länk till inbjudan finns uppe i högerspalten. Sista anmälningsdag är den 4/11.

OBS!

Vi måste tråkigt nog meddela att vi får ställa in den praktiska "Prova på dagen", den 11/11-20.
Det rådande läget med pandemin gör att vi måste ta det beslutet.
Vi kommer istället att erbjuda digital information och frågestund via länk kl. 11.00 och 18.00 onsdagen den 11 november.
Furulundsskolan vill undvika att nya grupperingar träffas. Skånes Fotbollsförbund har stängt träning för ungdomar i denna ålder. Vi har anmälda från flera regioner och känner att vi mot Folkhälsomyndighetens och Svenska FFs rekommendationer tyvärr måste ställa in denna praktiska träff.

Senast onsdag morgon kommer vi att maila alla som anmält sig och meddela via vilken länk på Google Meet vi kan träffas.

MVH
Stefan Ekstrand, Patrik Rosengren
NIU fotboll - Mjällby AIF
Lottie Mattson
Rektor - Furulundsskolan

Tis 1/12

Sista ansökningsdag.

Tors 14/1

Fred 15/1

Uttagningsdag i Sölvesborg för de flickor om sökt.

Uttagningsdag i Sölvesborg för de pojkar som sökt.

Fred 22/1

Antagningsbesked

Fre 15/2

Sista ansökan till program.

Träning

Samtliga träningspass genomförs förmiddagstid. Furulundsskolan har tillgång till tre konstgräsplaner, naturgräsplaner, inomhushall (handbollsmått med parkettunderlag), inomhushall - konstgräs 40*60 meter i Bromölla, samt träningslokal för styrke- och rehabiliteringsträning. Eleverna har tre träningspass/lektioner i fotboll varje vecka.

Samordning

Huvudansvarig instruktör, Stefan Ekstrand, har ansvaret för samordning av verksamheten. Samordnaren ansvarar för kontakterna mellan skola, undervisande lärare, elev, förening, ansvariga instruktörer och tränare. Utgångspunkten för samordnarens arbete ska vara elevernas möjligheter att kombinera studier och elitfotbollssatsning i en kvalitetssäkrad studie och elitfotbollsmiljö.

Samarbetsparter

Elitfotbollsgymnasiet i Sölvesborg är ett samarbete mellan Furulundsskolan, Mjällby AIF och Blekinge FF. Dessutom strävar skolan efter att skapa en dialog med de klubbar som spelarna representerar.

På herrsidan finns i närområdet bland andra:
Mjällby AIF (Allsvenskan), Sölvesborgs GIF (divIII), Asarums IF (divII) och Ifö Bromölla IF (divII).
På damsidan Kristianstad DFF (Damallsvenskan), Vittsjö GIK (Damallsvenskan), Lörby IF (divII) och Ifö Bromölla IF (divI).

Stefan Ekstrand (ansvarig instruktör & samordnare)
ekstrand@maif.se

Patrik Rosengren (instruktör & akademichef Mjällby AIF)
patrik.rosengren@mail.se