Barn- & fritidsprogrammet

Barn-och fritidsprogrammet vänder sig till dig som vill arbeta med människor i olika åldrar, såväl barn, ungdomar och vuxna. BF ger dig ett yrke eller grundläggande kunskaper för att läsa vidare på högskola. Du bör vara positiv och öppen gentemot andra människor och även villig att arbeta med ditt personliga ledarskap.

Första året läser du grundläggande programgemensamma ämnen som tex. Lärande och utveckling, Människors miljöer, Hälsopedagogik, Kommunikation och Pedagogiskt ledarskap.

Under dina tre år på BF gör du 15 veckors Arbetsplatsförlagt lärande (APL) där du kan pröva på olika yrkesroller.

När du har gått BF-programmet finns det många möjligheter att studera vidare på högskola och yrkeshögskola till yrken som tex. lärare, fritidspedagog, förskollärare, fritidsledare, polis, socionom och socialpedagog. Du kan också vidareutbilda dig till personlig tränare.

Som elev på BF är du garanterad grundläggande högskolebehörighet. Du kan också få särskild behörighet till vissa utbildningar på högskolan beroende på vilka kurser du väljer att läsa på BF-programmet. Kontakta vår studie- och yrkesvägledare för mer information.

Inriktningar

Inför årskurs två väljer du någon av följande inriktningar:
Pedagogiskt arbete:
Dramapedagogik, Pedagogiskt arbete, Pedagogiska teorier och praktiker, Specialpedagogik 1, Naturguidning, Etnicitet och kulturmöten, Skapande verksamhet, Barns lärande och växande.
Fritid och hälsa:
Idrottskunskap, Friskvårdskunskap, Träningslära 1+2, Massage 1+2, Entreprenörskap, Kost och hälsa.
Socialt arbete:
Sociologi, Socialt arbete, Specialpedagogik 1+2, Etnicitet och kulturmöten, Grundläggande vård och omsorg, Entreprenörskap, Skapande verksamhet.

Yrkesmöjligheter

Exempel på yrkesutgångar är:
Pedagogiskt arbete: barnskötare, elevassistent.
Fritid och Hälsa: arbeten med friskvård, idrott och fritid.
Socialt arbete: Personlig assistent, arbete på gruppboende, arbete med funktionshindrade.

Anneli Zernisson (lärare)
anneli.zernisson@skola.sbkf.se