Vi uppmärksammar Europadagen på Furulundsskolan!

Furulundsskolan uppmärksammar Europadagen, måndag 9 maj, som ett led i att vara en diplomerad EU-ambassadörskola genom föreläsning för alla elever. Riksdagsledamot Heléne Björklund (S) är på plats och berättar om vad det innebär att vara riksdagsledamot och vikten av demokrati och säkerhetsläget i Europa. Det bjuds även på bakelse på lunchen.

Sedan 2018 är Furulundsskolan en diplomerad EU-ambassadörsskola och uppmärksammar därmed Europadagen årligen. I år blir det genom föreläsning med Heléne Björklund (S) som är riksdagsledamot och ledamot i försvarsutskottet. Hon kommer att berätta om vad rollen som riksdagsledamot innebär men även ha stort fokus på demokrati och säkerhetsläget kopplat till Ukraina.

  • På Europadagen firas Schumandeklarationen som skrevs 1950. Det är en omfattande plan för att säkerställa långsiktig fred i Europa och ligger till grund för det som idag är Europeiska unionen. Vikten av att arbeta för fred i Europa gör sig i ännu högre grad gällande nu, när vi framhäver vår enighet och solidaritet med Ukraina. Därför känns det roligt att skolans alla elever kan ta del av föreläsningen som har fokus på just detta område, säger Mai-Louise Alm, senior ambassadör och lärare i samhällskunskap, historia och religion och förstelärare inom internationalisering.

Heléne Björklund (S) är själv väldigt nöjd med dagen på Furulund:

  • Jag tycker det är jätteroligt att vara ute och träffa elever, det är dessutom en bra framtidsspaning. Men det kräver engagerade lärare för att få till det så stort tack till er som tar initiativ. Det märks att eleverna är väldigt och engagerade i försvarsfrågor och att kriget i Ukraina påverkar dem mycket.

Om Europaparlamentets ambassadörsskolprogram (EPAS)

Syftet med projektet är att få elever på skolan att bli medvetna om EU:s roll i deras vardag, inte minst hur Sveriges medlemskap påverkar oss, Europa och världen. Furulundsskolan är sedan 2018 en certifierad ambassadörskola för EU vilket ökar gymnasiets internationella prägel och kompetens om EU på skolan, både bland personal och elever.

Gå direkt till:

 

FURULUNDSSKOLAN | YNDEVÄGEN 2 | 294 80 SÖLVESBORG

FURULUNDSSKOLAN.SE | FURULUND.EXPEDITION@SOLVESBORG.SE | 0456-81 66 60