Information om gymnasievalet

Gymnasievalet närmar sig

För dig som går i nian är nu ansökan öppen till gymnasiet mellan den 15 januari och 15 februari. Studier på gymnasiet förbereder dig antingen till ett yrke, eller för högre studier. Olika program ger olika möjligheter.

Efter nio år i grundskolan har det blivit dags för en ny fas i ditt liv – gymnasiet. Att plugga på gymnasiet kommer på många sätt att vara annorlunda mot att gå i grundskolan. På gymnasiet har du till stora delar möjlighet att själv bestämma vilka ämnen du vill lära dig mer om. Du kanske har en dröm om vad du vill arbeta med i framtiden? Eller har du ett intresse som du brinner för? Vill du hålla så många dörrar öppna som möjligt, så att du kan bestämma dig lite senare? Det viktiga är att du tänker på vad du själv skulle vilja göra med din framtid. Det är du som ska trivas och ha kul med det du gör.

DIGITALT ÖPPET HUS - torsdag 14 januari

På torsdag 14 januari har Furulundsskolan ett digitalt öppet hus mellan kl. 18-20. Då har du chansen att se programpresentationer och chatta med elever, lärare, elevhälsa och skolledning bland annat så du får svar på dina frågor inför ditt val.

Mer information och länkar till de olika programmens chattrum presenteras här inom kort.

Hur du ansöker
Om du går i årskurs 9 eller på ett introduktionsprogram får du inloggningsuppgifter till ansökningswebben av din SYV eller via post i början av januari. Det är viktigt att du sparar dem under hela ansökningsperioden. Du gör din ansökan på ansökningswebben. På ansökningswebbens startsida finns instruktioner om hur du gör.

Webbanmälan till gymnasiet på Skånegy

Fritt sök i Skåne och Blekinge

För dig som bor i Sölvesborgs kommun är chanserna stora att du hittar ett program som du är intresserad av i och med det finns ett samverkansavtal som innebär fritt sök i hela Skåne och Blekinge. Det innebär att du söker om platser på lika villkor med alla andra elever i länen till utbildningen till nationella program, nationella inriktningar och nationella idrottsutbildningar (NIU).

Studera utanför Skåne och Blekinge

Om det finns lediga platser på ett nationellt gymnasieprogram på en kommunal skola i andra delar av landet kan du bli antagen där.

Tips inför ditt val

Funderar du över ditt gymnasieval? Det kan kännas som livets viktigaste val då det handlar om både ny skola, ny miljö, nya klasskamrater och lärare. Därför är det viktigt att tänka på vad som känns rätt för dig.

• Fundera över vilka dina favoritämnen i skolan är och vad du vill lära dig mer om
  • Fundera över om föredrar att arbeta praktiskt eller teoretiskt
  • Fundera över om du vill jobba eller plugga vidare direkt efter gymnasiet
  • Prata med studie- och yrkesvägledaren på din skola
  • Läs på om de olika skolorna och programmen

Furulundsskolan, gymnasieskolan i Sölvesborgs kommun

Furulundsskolan i Sölvesborg tillhör Sölvesborg Bromölla Kommunalförbund (SBKF) och har 10 nationella program samt NIU att erbjuda nya studenter. Undersökningar visar att skolan har en god trivsel med närhet, trygghet och gemenskap. Undervisningen bedrivs på tre olika platser: Furulundsskolan och Tekniskt lärcenter i Sölvesborg samt på Furubygg i Bromölla.